Mollináry László művésznevén Cocomusic zenéje még azoknak is kellemes perceket szerezhet, akik nem követői e zenei stílusnak. A Cocomusic hangzása egyedi, lágy, olykor mégis erőteljes, de mégis mindenki megtalálhatja benne azt, amitől magáénak érzi. Mollináry Lászlóval beszélgettem az indulásról, az elektronikus zenéről, egyszóval Róla.

- A Mollináry név egy régi nemesi család nevét hordozza,  Te magad hogyan viszonyulsz ehhez a névhez? Ad valami pluszt neked?

- Régi nemesi család sarjaként büszkén tekintek vissza őseim tisztességére és becsületére, melyet évszázadokon keresztül ez a név hordozott. Egyik legkiválóbb „Hőse”  Báró Mollináry Antal tábornok volt, akinek vezetésével a 38. gyalogezred (a Mollináry-bakák) minden csatát győzelemre vittek. Későbbiekben 1867-ben   I. Ferenc József császár  ezredtulajdonosi rangba emelte, mely egészen 1905-ig vezetett. Ezen hős katonáknak állított emlékműve mai is megtalálható Kecskeméten, amit 1942-ben Kisfaludy Strobl Zsigmond készített és adott át okulásként a jövő nemzedék számára, ami azt hirdeti, „Nincsen Párja a Mollináry-bakának”. Büszke vagyok a nevemre, s a családom történetét is továbbviszem. Én  még azt a nevelést kaptam, hogy a név kötelez, bármi is történik az emberrel az életében.

- Írónő nagymama mellett a művészi hajlam már születésedkor az ereidben csörgedezett. Emlékszel, hogy mikor kezdett ez felszínre kerülni? Mikor jött el az az időszak, hogy érezted, képes vagy alkotni valamit?

- 1965-ben jöttem a világra, művészi géneket hordozva magamban, mely nagyon hamar felszínre tört. Hat éves korom óta, bármilyen hangszer került a kezembe azonnal el kezdtem rajta játszani, de végül a zongora lett a kedvencem. A zene és a hangok sokszínűsége a mai napig életem meghatározó része és nem is tudnék nélküle létezni. Gyerekkori zongoraóráimat elkezdve egyre többet gyakoroltam zongorázni, de amikor túl komoly zenei stílus felé próbáltak terelni nagyon gyorsan áttértem a szintetizátorok világába.

- A szintetizátor más zenei stílusok felé terelt. Milyen stílusokkal találkoztál, ezek az újdonságok hatottak-e a zenei ízlésedre?

- Zenei pályámat kisebb zenekarok másod billentyűseként kezdtem el. Találkoztam rock és jazz zenészekkel pályám során, de nem tudtunk elérni nagyobb sikereket. Azt éreztem, hogy ez nem rajtam múlt. Az idő múlásával rájöttem, hogy ez nem is az én zenei világom.

- Rájöttél, hogy ez nem te vagy, váltottál. Megtaláltad önmagad?

- Igen. Az én világom és álmom 2004-ben valósult meg, mikor megjelent Cocomusic Dream One című albumom. Nagyon sokat vártam erre a lehetőségre, hogy kiadhassam a saját zenémet, az első videoklip a Robot című számhoz készült.

dreamone

- Ez hozott számodra ismertséget. Miben alkottál újat, valami olyat, ami csak rád jellemző, amitől egyedi vagy?

- Teljesen új, egyedi képi és hangi  megjelenítés miatt egyedi a munkám. A második lemez is nem sokkal később elkészült Digital Dream címmel. Hollandiában és  Németországban nagy kedvenc mind a két lemez. Büszke vagyok az eddig elért sikereimre. Sokat vártam erre.

- Lesz folytatás?

- Igen, rádiók és a televíziók jogdíjaiból készül el nemsokára a harmadik lemez, ami nagy meglepetéseket tartogat a zenehallgató közönségnek. De erről többet, egyelőre nem árulok el!:)

- Körülbelül mikorra várható a harmadik lemez?

- Nagyon remélem, az idén év vége felé ki tudom adni a harmadik „Álmom”. Karácsony előtt  tervezem.

- Sokat vártál arra, hogy elkészüljön egy-egy lemez. Hobbi, vagy munka számodra a zene?


- A zene jelenti számomra a nyugalmat a megbékélést, a teljes elvonulást a világtól. Amikor zenét komponálok, megszűnik számomra a világ és csak arra törekszem, hogy a hangok, ne csak az én lelkemben és szívemben találjanak utat, hanem megnyugtassam más emberek szívét és lelkét is. A mai világ  nagyon egyhangú és sivár, úgy gondolom, hogy a zene elfeledteti az emberek búját, baját. A dallamokat, melyeket megálmodtam, próbáltam olyan dimenzióba helyezni, ami senkinek a zenéjére nem hasonlít. Sok zenész más babéraival kérkedik, ez számomra elfogathatatlan. A mai zenei világ erről szól, én ezt próbálom elkerülni.

coco

- Hogyan írnád le a zenédet? Hogyan jellemeznéd? Mitől egyedi?

- Az én zeném „kék" színű, ami nekem a legszebb szín a Földön. Bársonyos, nyugtató, nekem a kiegyensúlyozottságot jelenti. Próbáltam úgy megkomponálni a számaimat, hogy azok hűek legyenek ehhez a színhez, ami teljesen körül vesz és bennem van.

- Akik szeretik a zenéd, mikor, hol találkozhatnak veled?

- Régebben elég sűrűn tudtam műsorokat adni a zenémből, más hasonló jellegű zenészekkel, itthon és külföldön is egyaránt. Németországban, Hollandiában nagyon szeretik ezt a fajta zenét. Kisebb klubokba 50 -100 fős helyiségekbe sok meghívást kaptam, de nagyobb koncert eddig még nem jött össze. De az álmaimban benne van a nagy koncert!

- A lemezeken sokszor előkerül az álom és a képzelet kifejezés. Mindkét lemezed címében is szerepel az álom szó. Miért kötődsz az álomhoz, a képzelethez?

- Az álom szó nekem többet jelent, mint más embereknek mert, én tényleg sok zenémet szó szerint álmomban komponáltam és aznap el is készítettem. A másik indok, amiért szeretem az álmokat, azért van, mert, ahogy az ember az életét éli nagyon sok rosszal találkozik,  feketével,szürkével és ennek nagyon rossz keverékeivel, viszont ha becsukom a szemem, azonnal más dimenziókba tudok lépni. Ezt nagyon szeretem, hiszen ekkor mindent megtehetek és bárkivel együtt lehetek. Szeretek álmodozni és aztán az álmaimat megvalósítani, eddig sikerült mindet…

További infót a www.cocomusic.hu oldalon találhattok.  

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek