Az Artisjus, "Az Atlanti-óceán partjainál harcolnak a magyar zenei kvótáért" címmel, kiadott egy sajtónyilatkozatot, melyet az alábbiakban közlünk, azzal a kiegészítéssel élve, hogy a cikkben tárgyalt témával kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Zenészbázis Egyesület képviselőjét is. A kérdéseinkre adott válaszaikat bár egy anyagban dolgoztuk fel, nyilatkozataikat külön-külön adták a zeneszbazis.hu részére.

Az európai kereskedelmi miniszterek zenészek és filmalkotók nyomására úgy döntöttek, leveszik az audiovizuális szektort érintő kérdéseket az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalások napirendjéről. A kulturális élet győzelemként könyveli el a döntést, ami a rádiós magyar zenei kvótákra is közvetlen hatással lehet.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásokba kezdett, hogy a kereskedelmi és befektetési akadályokat lebontsa a gazdaság legszélesebb területén. A megbeszélések célja, hogy könnyebb legyen az áruk és szolgáltatások áramlása a két gazdasági térség között. Ez várhatóan a világ eddigi legnagyobb értékű ilyen megállapodása lesz.

A kulturális élet szereplői az elmúlt hónapokban folyamatosan aggályukat fejezték ki, hogy a tárgyalások a kulturális témákról is folynának. Mint ismert, az EU-ban kvótát alkalmaznak a televízióban az európai filmek védelmében, néhány országban pedig – így 2011 óta Magyarországon is – kvóta védi a nemzeti zenei alkotásokat a rádiókban. A zenészek és filmesek szerint félő, hogy ezek a fontos vívmányok egy ilyen kereskedelmi egyezmény áldozatául esnének.

A művészek ezért online petíciót írtak, amelyet mára több ezer alkotó írt alá egész Európából. Részben ennek, részben az Európai Parlament határozott fellépésének köszönhető, hogy most a kereskedelmi miniszterek is az audiovizuális szektor kizárása mellett döntöttek.

A Magyar Zenészbázis Egyesület és az Artisjus e kérdésben egyetértve üdvözli az európai alkotók aktív törekvését:

Lányi Lajos, zeneszerző, előadóművész, a Zenészbázis elnöke elmondta: "Örömmel látjuk visszaigazolva, hogy a magyar zenei kvóta védelmében kifejtett erőfeszítéseink, amiért az elmúlt hónapokban a leghatározottabban álltunk ki Magyarországon, helyénvalónak bizonyultak Európa szemében is. Az Artisjus részéről tapasztalható pozitív attitűd szintén örvendetes. Ez talán azt is jelentheti, hogy körvonalazódni látszik egy szélesebb zenésztársadalmi összefogás esélye."

Victor Máté, zeneszerző, az Artisjus elnöke szerint: „A kulturális sokszínűség az európaiság lényege, itt ez forog kockán. Most sikerült elérnünk, hogy a kulturális kérdéseket kizárják az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokból, és ezzel a sikeres magyar zenei kvótákat is megvédte az európai alkotók közössége.”

Az Artisjus adatai szerint a rádiós zenei kvóták bevezetése óta érzékelhetően nőtt a magyar zene belföldi fogyasztása. Különösen a fiatalokat elérő csatornák esetében fontos, hogy lehetőséget kapjanak a magyar zenészek is, és a médiaszabályozás előtt éppen ezeken a területeken állt legrosszabbul a magyar dalok helyzete.

„Jó érzéssel tölt el, hogy az európai zenészek számíthattak a magyar kormány támogatására is: ebben a kérdésben Magyarország a művészek leghangosabb támogatói között volt Franciaország oldalán”, mondta Victor Máté.

"Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a kvóta kérdése ezzel nem tekinthető megoldottnak. Fontosnak tartjuk, ahogy korábbi állásfoglalásunkban is kijelentettük, hogy a magyar szerzők nem magyar nyelvű alkotásait, egyrészt magyarként kell definiálni, valamint ha jogi szempontból is lehetővé válik, számukra is védettséget kell nyújtani, összhangban a magyar nyelvű dalok védelmével, nem lerontva az eddig elért eredményeinket.", tette hozzá Lányi Lajos.

Azért sem eldöntött a kérdés, mert a döntés ellenére már felmerült, hogy a tárgyalók mégis keresik az útját annak, hogy kulturális kérdésekben is megkezdhessék a kereskedelmi tárgyalásokat az USA-val. A Magyar Zenészbázis Egyesület korábbi felhívásával összhangban és már Victor Máté szerint is, az alkotóknak össze kell fogni: még nem késő, hogy minél több magyar alkotó is aláírja ebben a témában az online petíciót.

(A petíció angolul és franciául elérhető a következő oldalon: http://www.sacem.fr/gdpub/index.do?id=menu.petition.ajoutPetition&a...)

 

Arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben szeretné támogatni  az ügyet, írja alá az online petíciót!

Magyar Zenész Bázis

Magyar Zenész Bázis

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek