Gitárt, karácsonyra? Mire figyeljünk oda, ha gitárt vásárolunk?

Mint minden komoly vásárlást megelőzően, hangszer beszerzése előtt is érdemes körültekintőnek lenni és elsőként a lehetőségekről tájékozódni.

 

Ma már a nagy bevásárlóközpontok és diszkont élelmiszerüzletek is árulnak „gitárokat”, amelyek azonban sajnos többnyire nem többek egyszerű játékszernél. Pontatlanok, állandóan elhangolódnak, illetve a rendkívül alacsony áruk miatt nem igazán számíthatunk arra, hogy valóban jól használható vagy minőségi alapanyagokból készültek. Nem felelnek meg azoknak a minimum elvárásoknak, amitől hangszernek nevezhető egy gitár. A hangszervásárlásra ebben az esetben épp az igaz, mint az autóvásárlásra: bizonyos összeg alatt alkatrésznek jó, vagy talán annak sem. A hangszerek esetében kiemelkedően fontos, hogy hangszerboltban, megfelelő minőségű terméket vásároljunk. Ez garantálhatja a tulajdonos hosszú távú elégedettségét, örömét – akár magunknak vesszük, akár ajándékba tervezzük adni.

 

Noha a választék hatalmas, van néhány alapvető dolog, amire ha odafigyelünk, akkor ár-érték arányban biztosan korrekt gitárra tehetünk szert. Az első és legfontosabb, hogy mindezeket a szempontokat akkor tudjuk pontosan megvizsgálni, ha elmegyünk és kezünkbe vesszük, kipróbáljuk a kiszemelt hangszert. Fontos, hogy a teste és a nyaka milyen faanyagokból készült, hiszen ez adja meg a hangkarakterét.

 

Oda kell figyelnünk a hangoló kulcsokra, hogy stabilan álljanak, hiszen nélkülözhetetlen, hogy ha felhúzzuk a húrokat, akkor a hangolás tiszta és pontos maradjon. A következő a nyak. Egyenes, stabil nyakra van szükségünk, hogy kényelmesen és tisztán tudjunk játszani. Fontos továbbá a kidolgozás, vizsgáljuk meg, hogy a kritikus helyeken (mint például az illesztéseknél) tisztességesen össze van-e rakva, nincsenek egyenetlenségek. A bundok vagy érintők nem nyúlnak-e túl a nyakon, ne legyenek sorjásak. Rendkívül kényelmetlen lehet, amikor gitároznánk, de nem tudunk, mert ezek vágják a tenyerünket.

 

Vannak elektromos és elektronika nélküli gitárok. Értelemszerűen az elektromos gitároknál követelmény a megbízható elektronika. Nem kontaktos-e, illetve nem lötyög-e az aljzat, amibe a kábelt dugjuk. Nem kontakthibásak-e a potméterek, a hangszedő váltó kapcsoló működik-e, a hangszedők nem túl zajosak-e. A single coilok mindegyikénél van egy alapzaj még a többszázezres modelleknél is, bár nem baj, ha minél kisebb ez a zaj.

 

A többi már ízlés dolga, kinek mit tetszik. Bár ez sem utolsó szempont, mert ha van az embernek egy gitárja, ami valami miatt nem nyerte el a tetszését, akkor valószínű, hogy nem is játszik rajta olyan szívesen. Nem szép látvány, ha a húros hangszer évekig a sarokban áll.

 

Ezek talán a legfontosabbak, amikre mindenképpen figyelnünk kell. Ha pedig valamiben bizonytalanok vagyunk vagy hiányosak az információink, inkább kérdezzünk meg szakembereket! Így biztosan elkerülhetjük a felesleges bosszúságot.

 

Ajánljuk:

Victoria Music

A Victoria Music Buda legszélesebb választékot kínáló hangszerüzlete. A céget 1993-ban alapította Kollár Béla oboaművész. A Victoria Music-ban minden elérhető, ami a zenéléssel kapcsolatos, hangszerek mellett kották és tartozékok, valamint hangszerjavítás is. A hangszerek és tartozékok többsége kipróbálható, kiválasztható és raktárról azonnal szállítható.

forrás: www.victoriamusic.hu

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek