Ilyen egy átlag magyar zenész! Le fog esni az állad!

Ilyen egy átlag magyar zenész! Le fog esni az állad!

Neked is van zenész ismerősöd, netán te magad is zenész vagy? Ha eddig irigykedtél a zenészekre, mert ők könnyen csajoznak/pasiznak, lazák meg próbatermekben, színpadokon töltik a mindennapjaikat akkor most beleshetsz a kulisszák mögé. Hogyan is él a magyar zenész?

A kutatás elindítása a Beatmates zenei műhelyének kezdeményezése. A kis budapesti csapat azzal a céllal jött létre, hogy a kezdő, megcsömörlött vagy nagy babérokra törő zenekaroknak, előadóknak segítséget nyújtson a művészetük pénzzé tételében. Ennek apropóján készítettek egy kisebb közvélemény kutatást 94 random előadóművész véleményével. Lássuk az eredményeket!

A megkérdezettek

Bár a kérdőívet anonim tölthette ki mindenki, annyi kiderült, hogy a válaszadók között volt rapper, népzenész, rock zenekar, mulatós, stb. – egyszóval a magyar zenei paletta szinte minden képviselője hallatta a hangját. A kutatás 2015 január 25 és 27 között zajlott, íme, az eredmények:

Mióta foglalkozol zenével?

Az átlagos zenész 8 éve és 136 napja foglalkozik zenével. A legtöbben (majdnem 40%) több, mint 10 éve nyüstölik a gitárok húrjait, püfölik a dobokat vagy skálázgatnak éjt nappallá téve. Lássuk mit termett számukra ez a 8-10 év!

 

Havonta átlagosan mennyi pénzt szeretnél keresni a zenével? (fellépések, lemezek, jogdíjak, oktatás)

Az erre a kérdésre adott válaszok egyszerre örömtelik és szomorúak. Az átlag zenészünk, aki több mint nyolc éve foglalkozik zenével 118.000 Ft-ot szeretne havonta a zenéből megkeresni. Ez egy erős másod- vagy félállásos fizetés, avagy egy gyenge heti 40 órás bérezéshez hasonlítható. Nem nagy az igény, mint láthatjuk – főleg ha hozzátesszük, hogy ebben benne vannak a fellépti díjak, a különböző úton-módon kiutalt jogdíjak, a zeneoktatásból szerzett plusz jövedelem és a lemezeladások bevétele is.
A magyar zenész realista – a 100.000 és 200.000 forint közötti normális megélhetési kategóriát jelölték meg legtöbben (32%) és csak 19 olyan zenész akadt, aki ennél is többet szeretne havonta hazavinni. Nos ha ezek a célok, akkor lássuk hol is tartunk ma.

 

 

Mennyi pénzt keresel MOST havonta a zenével? (fellépések, lemezek, jogdíjak, oktatás)

Már a táblázat is arcon üt, de lássuk számokban. A 8 éve zenélő, 118-at keresni vágyó zenész egy hónapban 18.085 Ft-ot keres!!! Százezerrel kevesebbet, mint szeretne! Ő 6,5-ször ennyit szeretne keresni! Ha a kérdőívben nem szerepelne két személy, aki rendre százezer és kétszázezer Ft fölött keres zenészként akkor az arány még gyatrább lenne! A sokk után lássuk, hogy hogyan mozdulna el a magyar zenész a pénzkeresés irányába. Mindenesetre az már most gyanús, hogy a magyar zenész az csak péntek-szombaton zenész…

 

Rangsorold, hogy számodra mik a legfontosabbak az alábbiak közül!

A magyar zenész értékrendje; legyen sok-sok buli, adjunk el jó pár lemezt aztán irány a TV-rádió. Nem rossz az elképzelés, de a sorrend árulkodik a gondolkodásmódról. Első két helyen a pénzszerzés és csak utána jönnek azok a dolgok, amik a rajongótábort és a programszervezőket meggyőzhetik arról, hogy őket válasszák. Menedzsert nem nagyon akar a magyar zenész, mert az lehúzná. Féligazság, egy menedzser nyilván nem a 18 ezer 50%-ára utazik, hanem a 118 ezerből szeretne sarcolni de, dolgozik is érte, hogy a 18-ból 118 legyen. A magyar zenész rossz végéről közelíti az ipart – keressek sokat aztán majd költök belőle valamicskét a fejlődésre. Apropó fejlődés:

 

Fordítanál pénzt arra, hogy sikeresebb legyen a produkciód?

Nem reménytelen a helyzet! 10 válaszadónak vagy megfelel a mostani helyzet vagy a külső tényezőktől várja, hogy jobbra forduljon. A magyar zenész (90%) felébredt és fordítana pénzt a sikereire!

 

Szerinted mennyi pénzre lenne szükséged ahhoz, hogy sikeres legyen a produkciód?

280.000, azaz kétszáznyolcvanezer Forint lenne az az összeg, amiből a magyar zenész már sikeresebb tudna lenni. A magyar zenész tehát ebből a szempontból optimista. Ha a siker együtt jár az áhított keresettel, akkor a 280 ezres befektetés 3 hónap alatt megtérülne a 118 ezres gázsi mellett. A magyar zenész valószínűleg nem közgazdász, mert egy 3 hónapos megtérülésű befektetés (ami utána tejelne rendesen) ritka bármilyen piacon. „Nagy és híres” producerek szokták mondani, hogy „2 millió forintból sztárt csinálok belőled!”. Nos ha nem is kétmillió, de a válaszadók 32%-ával egybecsengő „több mint 400.000 Ft” reálisnak tűnhet. Statisztikailag ez egy 7-8 hónapos megtérülés, ami még mindig szépen hangzik. Visszatérve a 280 ezerre – honnan jön a pénz? Mutatjuk!

 

Honnan tervezel forrást keríteni erre?

Meglepő lehet, de a magyar zenésznek van pénze a fejlődésre! A magyar zenész 137.200 Forintot áldozna a sajátból, 47.600 Ft-ot pályázati pénzből, 72.600 Ft-ot szponzoroktól, 19.600 Ft-ot közösségi finanszírozásból és 2.800 Ft-ot „egyéb” (kölcsön, ajándék) forrásból. A válaszadók több mint háromnegyede fordítana saját pénzt is a sikerre, 17% pedig sem a saját sem más pénzét nem fordítaná zenekarára.

 

Hány fellépésed volt 2014-ben?

A magyar zenész 2014-ben 13-szor indult útnak fellépni. Volt egy olyan hónap, amikor 2 bulija is volt! Az előző adatokkal összevetve azért kijön egy szép (kinek, milyen?) szám is; ha feltételezzük, hogy a bevételeinek 80%-át a koncert gázsik képzik - a magyar zenész egy bulival átlagosan 13.355 Forintot keresett! .Ez azért nem olyan rossz. Havi 9 fellépés és meg is van az álomfizetés csak a fellépti díjakból! Egy négytagú banda 53 ezres gázsival havi 9-et kell, hogy zenéljen 106-os gázsival 4-5-öt, 210-es gázsival pedig két fellépés az „álomhatár”-on túl viszi őket. De nézzük mit is szeretnének a zenészek „eladni”.

 

Az alábbi skálán hogyan minősítenéd a produkciódat?

A magyar zenész produkciója saját bevallása szerint egy tízes skálán minimum 3-as, és van pár világszínvonalú produkciónk is! Az átlag produkció 6,74-es, ami nem mondható rossznak – sőt kifejezetten egészséges. A zenész legyen a munkájának a legnagyobb kedvelője, hiszen anélkül hogyan „hitetné el” a közönségével, hogy amit hall az jó? A kutatás előtt mi egy 7-es átlagot vártunk, ami be is jött. A produkciók több mint fele 7-esre vagy fölé lett értékelve!

Összefoglalás

A magyar zenész

  • 8 éve és 136 napja foglalkozik zenével…
  • amivel 118.000 Ft-ot szeretne keresni havonta…
  • de most csak 18.000 Ft-ot keres…
  • ezért sok koncertet szeretne, és nem érdekli a Facebook meg a menedzserek…
  • mert szerinte 280.000 Ft-ból sikeres lehetne…
  • amiből 132.000 Ft-ot saját zsebből állna, a maradékra pályázna, szponzorokat keresne…
  • hiszen tavaly csak 13 fellépése volt, ezt a számot növelné…
  • az ő átlagon felüli produkciójával!

Forrás: Beatmates 

Szerző: Unger Gergő 

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2019   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek