Lemezkiadók kritizálják a Google kalózkodás elleni tevékenységét

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) szerint a Google nem tesz eleget azon vállalásának, hogy hátrébb sorolja keresési találataiban azokat az oldalakat, amelyek tartalma esetében nagyszámú szerzői jogi panaszt kap a jogvédőktől.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy az illegális letöltések akadályozása érdekében hátrább sorolja keresési találataiban a szerzői jogosultak által panaszosnak ítélt weboldalakat. A RIAA fél évvel a bejelentés után megvizsgálta a vállalás eredményeit, és úgy találta, hogy a keresőóriás nem váltotta valóra ígéretét. A népszerű zenei tartalmakra irányuló keresések esetében az elsődleges találatok között számos illegális hozzáférési lehetőség szerepel, miközben a legitim letöltési lehetőségek hátrébb sorolódnak.

A RIAA a Google által tavaly kiadott Átláthatósági Jelentése által meghatározott jogsértő oldalak keresési megjelenését vizsgálta annak fényében, hogy ezek milyen pozícióban jelennek meg, ha az aktuálisan legnépszerűbb zenei tartalmakra keresnek. A vizsgálat azt mutatta, hogy a Google jelentése által „sorozatos jogsértő"-nek minősített felületek a keresések 98 százalékában az első keresési oldalon megjelennek.

A RIAA szerint a problémát súlyosbítja a Google auto-complete rendszere, amely a kereső kifejezések begépelésekor ad automatikus segítséget, és így sok esetben illegális tartalmak felé irányítja a felhasználót.

A lemezkiadók képviselete további hiányosságként rótta fel, hogy az illegális felületekkel szemben a legális hozzáférési lehetőségek hátrébb sorolódnak a keresési találatok között. A tapasztalatok szerint még az olyan ismert engedélyezett letöltő oldalak is, mint az iTunes, az Amazon vagy az eMusic csak a keresések felében kerülnek be az első tíz találat közé.

A RIAA tanulmányában kiemelte továbbá azt is, hogy a Google hirdetési szolgáltatása helyezi el a második legtöbb hirdetést illegális oldalakon.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a Google kalózkodás elleni erőfeszítéseinek hangsúlyozásával reagált a RIAA jelentésére. A keresőóriás szerint a fejlesztéseiknek hála minden eddiginél gyorsabban tudják eltávolítani a jogsértő keresési találatokat: ennek köszönhető, hogy a januárban fogadott 14 millió értesítés 97 százalékát azonnal eltávolították a rendszerből.

forrás:HENT

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2019   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek