Örömmel jelentjük be hogy a Parlament elutasította a hatvanöt zenész által megfogalmazott, Karácsony Gergely által benyújtott, általunk vitatott módosítási indítványát, ezzel megvédve a magyar zene, de elsősorban a magyar nyelven közvetített értékek érvényesülési lehetőségeit.

A Magyar Zenészbázis Egyesület tiltakozását fejezte ki a Karácsony Gergely által benyújtott médiatörvény módosítási indítványa- és annak alapjául szolgáló hatvanöt zenész nyilatkozatával szemben. Tiltakozásunkat nyilatkozat formájában juttattuk el a Kulturális és Sajtóbizottság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Médiatanács, és számos a kérdés eldöntésében jelentős személyhez.

 

A Magyar Zenészbázis Egyesület örömmel fogadja hogy nyilatkozatunkat érdemben vizsgálták és köszönetét fejezi ki, amiért a Parlament végül bölcs döntésével elvetette a hazai zenésztársadalom túlnyomó többségének életét súlyosan érintő módosítási indítványát. 

A vitatott nyilatkozat alapján a magyar nyelvű zeneműveket védő zenei kvóta ereje csökkent volna az által, hogy lehetővé tette volna a nem magyar nyelvű magyar alkotói teljesítményhez köthető zenei művek beszámítását is az előírt 35% teljesítésekor. A Parlament jelen döntése alapján, a nem magyar nyelvű zenei művek, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a fennmaradó 65%-ban mutathatók be, mely semmiben sem korlátozza megjelenésük esélyeit.

 

A törvénymódosítási javaslat alapjául szolgáló tiltakozó nyilatkozatot Bródy János, Lovasi András, Dés László, Czutor Zoltán és még hatvanegy zenész írta alá, amelyet egy be nem azonosított érdekből fakadó "médiatörvény hack"-nek tartunk, miután az a magyar zenésztársadalom többségének érdekei ellen szól. A nyilatkozat nem közmegegyezésen alapult, előzetes egyeztetés nélkül, hatvanöt zenész magánvéleményét fogalmazta meg.

 

Szomorúnak tartjuk és számunkra érthetetlen, hogy a zenésztársadalmat megosztó nyilatkozat csak a benyújtását követően és félreérthető módon került szélesebb zenésztársadalmi nyilvánosság elé. Nehezményezzük azt is, hogy a magyar kultúra védelmében önmagát feltüntetni kívánó nyilatkozat, megfogalmazásában félrevezető, hiányos, mely az alkotók megvezetésére és a kérdésben az érintett zenészek hibás döntéseinek meghozatalára is vezethet. A vitatott és elutasított nyilatkozat, valójában egy a médiaszabályozást érintő feladatot, kulturális kérdésnek álcázva tárta az érintettek elé, elrejtve annak valós célját, amely ha megvalósul, csak egy szűkebb zenei érdekkör számára lett volna előnyös, míg a többség számára biztos hátrányt jelentett volna.

 

Véleményünk szerint az elutasított módosítási javaslat jogi szempontból is kérdéseket vethet fel, ugyanis úgy gondoljuk, hogy Bródyék nyilatkozatának jelen megfogalmazása az uniós szabályoknak sem biztos hogy megfelel, megfogalmazása diszkriminatív, ugyanis az állampolgársághoz kötött kivételezést sugallja, ami ütközik a "szolgáltatások szabad áramlása" szabályával. A módosítási javaslat mindemellett logikátlan is volt, hiszen a magyar zene - legyen szó magyar vagy nem magyar nyelvű magyar alkotásokról - legnagyobb médiajelenlétét épp az a szabály biztosítja, amelyet végül sikerült megvédenünk. 

 

A Parlament döntését ezért nem csupán szerencsésnek, hanem életmentőnek is tartjuk. Köszönjük minden döntéshozónak hogy érdemben vizsgálták tiltakozó nyilatkozatunkat, mert így megmaradhatott a hazai zenészek számára az a lehetőség hogy magyar nyelvű dalaikkal, továbbra is a műsoridő minimum 35%-ban eljuthassanak közönségükhöz. 

A hazai alkotók nem magyar nyelvű dalai számára pedig továbbra is adott a lehetőség hogy a műsoridő 65%-ban teszteljék versenyképességüket a külföldi dalokkal szemben, mindezt a hazai- tehát elnézőbb és könnyített körülmények között. Számukra is jó visszajelzést adhat és eldöntheti a kérdést, hogy érdemes-e világszínpadra vágyni addig, amíg a hazai mezőnyben nem tudják legyőzni világi versenytársaikat. Számos rádiós példa igazolja, hogy a magyar produkciók számára igenis lehetséges felülkerekedni az aktuális külföldi slágerek sikerén, ezért a lehető legjobb megoldás, és mi ezt javasoljuk a világpiacra betörni kívánó zenészek számára, hogy egyszerűen csak írjanak magas színvonalon kivitelezett, jó dalokat. 

 

A Magyar Zenészbázis Egyesület célkitűzéseinek megfelelően támogatja a hazai zenei kultúra értékeit valóban védeni hivatott kezdeményezéseket, így részünkről is támogatandó, hogy kulturális szempontból, minden magyar alkotóhoz fűződő alkotói teljesítmény "magyar zenei műnek" minősüljön, amennyiben az nem veszélyezteti a prioritást élvező magyar nyelvű alkotások védelmében bevezetett "nemzeti kvótát". Ez utóbbi ugyanis a szakadék szélén álló hazai zenésztársadalom túlnyomó részének a létfenntartásához szükséges utolsó reménye.

 

Kijelentjük, hogy szívesen támogatunk ésszerű és jogilag is átgondolt javaslatokat a nem magyar nyelvű dalokat alkotó hazai zenészek érdekében is. Ehhez viszont szükség van arra, hogy a zenészeket képviselő különféle kisebb vagy nagyobb csoportok, közmegegyezésen alapuló, előzetesen- és széles körben megtárgyalt döntéseket hozzanak. A Magyar Zenészbázis Egyesület kitűzött céljai szerint, ezt kívánja megvalósítani.

Az ügy részünkről üzenet értékkel is bír: Kijelentjük hogy azok az idők elmúltak, amikor nem tisztázott érdekek mentén, egyesek számára jól hangzó nevekre alapozva, előzetes egyeztetés nélkül, a többség véleményének teljes kizárásával döntsenek el olyan fontos kérdéseket, amelyek a többség életére nézve kihatással bírnak. A zenei szakma boldogulása, nem egy szűk kör kisiparosi érdekeinek kérdése. A Magyar Zenészbázis Egyesület az ilyen típusú beidegződések felszámolására kötelezte el magát.

A döntéshozók számára elküldött NYILATKOZATUNK ITT OLVASHATÓ.

Az Egyesület várja tagjainak sorába azokat, akik velünk együtt úgy érzik hogy ideje rendbe tenni a zenészszakma és a mögötte álló "háttéripar" környezetét. További infó az Egyesületről és csatlakozás az Egyesület oldalán.

Előzmények itt olvashatók.

Magyar Zenész Bázis

Magyar Zenész Bázis

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek