Végre elkezdődött.
 
Igen, végre elkezdődött valami, felvállaltunk egy ügyet, ami önzetlenül képviseli a hazai zenészek érdekét. Talán nem alaptalan a feltételezés hogy a legtöbb olvasó értesült már arról, ami egy héttel ezelőtt felkavarta a magyar zene eddig sem csendes vizét. 
 
Csak a lemaradók kedvéért egy tömör összefoglalás:
Hatvanöt zenész adta támogatását egy olyan médiatörvény módosítási indítványhoz, amely megszüntette volna azt a gyakorlatot hogy a rádióknak 35%-ban magyar nyelvű dalokat kell játszaniuk. A javaslat, elfogadása esetén, azt érte volna el hogy a rádiók bármilyen magyar alkotó által készített zenét, dalt, legyen az angol vagy kínai, beszámítani engedte volna a 35%-ba. Erről a 35%-ról annyit fontos tudni még hogy nem azt határozza meg hogy összesen mennyi magyar zenét játszhatnak a rádiók, hanem annak csak minimumát írja elő. Így azon alkotók dalai melyek nem számíthatók bele a 35%-ba, ugyanúgy játszhatók a rádiók szíves szándéka szerint.
 
A fenti javaslattal magam is egyetértettem és továbbra is egyetértek abból a szempontból hogy minden magyar alkotó által létrehozott zenei mű, természetesen magyar kell hogy legyen.
 
Azonban nem találtam helyénvalónak több okból:
(1) Jogilag aggályos, mert diszkriminatív megfogalmazást sugall. Jelenlegi ismereteink szerint nem tehetünk különbséget a művek között pl. állampolgári alapon, tehát hogy a "magyarok" bizonyos előnyöket élvezzenek az EU egyéb tagjaival szemben, mert az a szolgáltatások szabad áramlásának szabályába ütközne. Tudomásunk szerint épp ezért vezették be nálnunk is, külföldi mintára, a nyelvi alapú kvótát. Ennél fogva - véleményem szerint - mindenképp megbukott volna az indítvány.
 
(2) Az indítvány beadásának körülményei tisztátalannak tűntek és még most is annak tűnik.
  • A javaslat előkészítésébe, megfogalmazásába egyetlen szervezetet sem vontak be annak érdekében hogy közmegegyezésen alapuló és széles zenésztársadalmi véleményt képviselő írás születhessen. Jelen információk szerint, a támogatásukat adó "beavatottak" is csak az utolsó pillanatban értesültek arról hogy valamihez kell a támogatásuk. Vasárnap este toboroztak embereket ahhoz, amit hétfőn már benyújtottak a Kulturális és Sajtóbizottsághoz. Az értelmi szerző(k) kilétét pedig máig homály fedni.
  • A beadást követően sem világosan fogalmazták meg a fő kérdést, hogy egyes nem magyar nyelven született magyar zenék, magyar zenének minősüljenek-e. Nem volt világos hogy a cél nem kulturális szempontból fontos, hanem a kvóta teljesíthetőségének szempontjából. A kettő pedig egyáltalán nem ugyanaz.
  • Ezek a körülmények olyan felesleges zavart keltettek az amúgy is megosztott zenésztársadalomban, melyre a rádiók is felfigyeltek és újra felébresztette bennük a magyar zene iránt érzett kedvezőtlen megítélés érzését.

Miután sem jogilag, sem erkölcsileg nem helyénvaló az efféle megoldás, a Magyar Zenészbázis Egyesület célkitűzéseivel összhangban és zenészként is kötelességünknek éreztük fellépni azon alkotók érdekében, akik jelenleg az életbenmaradásukért küzdenek és abban reménykednek hogy a magyar (nyelvű) zene játszása nem porlad el a nem magyar nyelvű dalok igényei miatt. 
 
Nagyon boldoggá tett hogy a Magyar Rockzenészek Egyesülete, Németh Gáborral az élen, azonnal mellénk állt, de sejtve a jelenleg már ismert következményeket, személyesen úgy gondoltam, elég ha engem érnek majd a megpróbáltatások, a látványos támogatás nem volt indokolt. Számomra bőven elegendő és meggyőző a sok csendes köszönet, melyet kaptam zenészkollégáimtól.
 
Hivatalos úton juttattuk el a szükséges és bárki által elérhető csatornákon azt a tényadatokkal alátámasztott nyilatkozatot, melyet érdemi módon tanulmányozhattak, hiszen a Karácsony Gergely által beadott indítványt elutasították. Nevezhettük volna győzelemnek is ezt az eredményt, de tekintettel arra hogy magam is tisztában vagyok ezen eredmény átmeneti jellegével, valamint hogy senkit nem kívánunk személy szerint vagy másképp legyőzni, csupán azt írtuk hogy "megvédtük a magyar zenét". Ezt továbbra is így gondoljuk, mert csak a Magyar Zenészbázis Egyesület fellépésének köszönhető, hogy most nem utólag kell azon gondolkoznunk miként hozzuk helyre az okozott károkat, hanem megőrizve az eddigi eredményeket, megtárgyalhatjuk a folytatást, ami úgy épít hogy közben nem rombol. A folytatásból és bízom benne hogy a végeredményből ez kellő módon tükröződni is fog. 
 
Mert itt kezdődik a lényeg, itt kezdődik az, aminek meg kellett volna előznie ezt az egész konfrontálódást.
Ez azt jelenti hogy miután sikerült felrázni a tisztelt kollégákat, itt a lehetőség hogy értelmes és megalapozott javaslatokkal felvértezve tartsunk egyeztetést arról hogy ha nem az eddigi állapot, akkor mi szolgálja valóban a széles zenésztársadalom érdekeit. Erre az egyeztetésre szeretnénk meghívni (most így jelképesen is) azon zenei szervezetek képviselőit, akik úgy gondolják hogy vannak ötleteik és elkötelezettek a magyar zenésztársadalom jövője iránt.
 
Már az eddigiekben is felmerültek alternatívák, részünkről és a velünk kommunikáló zenészek hozzászólásaiban is, hogy milyen módon lehetne plusz lehetőséget teremteni a nem magyar nyelvű dalokat alkotó magyar zenészeknek, miközben továbbra is biztosítjuk a magyar nyelvű dalok életbenmaradásának feltételeit. Amennyiben valós igény mutatkozna a jelenlegi állapot és kvóta megváltoztatására, a teljesség igénye nélkül, gondolatébresztőként és emlékeztetőként leírom a felmerült és legfontosabb lehetőségeket:
 
  • Minden magyar alkotó műve számítson magyarnak. 
  • A 35% esetleges növelésével és/vagy annak korrekt megosztásával lehetséges volna a magyar nyelvű daloknak és a nem magyar nyelvű daloknak is érvényesülni.
  • A régi napszakos szabályozás is felmerült és ahogy látom most olyanok is elkezdtek ezen gondolkozni, akik eddig elegendőnek tartották az általunk hibásnak ítélt javaslatot. 
stb...
 
Egymás legyőzése helyett most itt a lehetőség arra hogy példát mutassunk, valami olyat tegyünk, ami valós értéktiszteletet tükröz és nem nélkülözi az összetartást, egyetértést, a másik igényeinek figyelembevételével hozott döntések meghozatalát, a közmegegyezést. 
 
A higgadt fejlődés, továbbra is csak így képzelhető el.
 
 
Peace!
Lányi Lala

Magyar Zenész Bázis

Magyar Zenész Bázis

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek