Hosszas várakozás után, kiírták a Nemzeti Kultúrális Alap (NKA) oldalán, a közös jogkezelés bevételeiből kulturális támogatási célra fordítható összegből, a jogosultak által igénybevehető pályázatokat. A pályázatok az Artisjus és az EJI által megfogalmazott támogatási politika alapján kerültek kiírásra. 

Milyen pályázat? Milyen pénzből?

Az Artisjus esetében eddig az Artisjus Zenei Alapítvány joga és feladata volt az kulturális támogatás célra fordítható összeg szétosztása. Közismert hátránya volt az átláthatóság teljes hiánya. Az 1999-es szerzői jogról szóló törvény legutóbbi módosítása azonban eltörölte a korábbi gyakorlatot. A módosítás azóta előírja hogy (1) az ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodó jogosultat megillető és emiatt fel nem osztható jogdíjakból, a tagdíjakból és a jogkezelésen kívüli tevékenységéből származó bevétel 25%-át, valamint (2) a felosztható jogdíjak legfeljebb 1O%-át továbbra is felhasználhatja a jogosultak érdekében, de úgy hogy az előbbi 1O% és 25% összegének 7O%-a fordítható kulturális támogatásra, míg a fennmaradó 3O% szociális támogatásra kell hogy fordítódjék. A 7O%-ot az NKA-nak kell átutalni és ezt követően nyílt pályázat formájában válik az összeg minden jogosult számára pályázhatóvá, így átláthatóvá téve azt a kérdést is, hogy kik, miért és milyen összegeket kapnak abból. Az Artisjus legfőbb szervének (ez a küldöttgyűlés) döntése a támogatási politika megfogalmazása ill. elfogadása. Tehát továbbra is az Artisjus-ban dől el hogy az NKA részére átutalt összegből milyen pályázatokat írjon ki az NKA. Törvény szerint, a megfogalmazott- és az Artisjus legfőbb szerve által elfogadott támogatási politikát, a kultúráért felelős miniszter véleményének kikérését követően, a Hivatal javasolja elfogadásra az igazságügyért felelős miniszternek, aki végül - normál esetben - elfogadja azt. Ez utóbbi történt hónapokkal ezelőtt, majd az azóta eltelt hosszas várakozás után, végre elérhetővé is váltak a pályázatok. Nagyon kíváncsian várjuk hogy ez a módszer milyen eredményt hoz majd.

Mindenkinek sok sikert a pályázatához!

Itt találod a kiírásokat az NKA pályázati oldalán.

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek