Ötvenről hetven évre nőtt az előadóművészek joga a hangfelvételeken

Az Országgyűlés március 4-én fogadta el azt az Európai Parlament és az Európai Tanács által jóváhagyott irányelven alapuló jogszabályt, amely ötvenről hetven évre hosszabbította meg a hangfelvételek, és az azon közreműködő előadóművészek jogainak védelmi idejét. A több éves előkészítés után megszületett, az előadóművészek jogait szélesítő új európai szabályozás munkájában az előadóművészeket képviselő nemzetközi szervezetek és hazánk képviseletében az EJI is részt vett.

Az alábbiakban az új szabályozásról adunk rövid tájékoztatást.


1. Miért változott most a védelmi idő?

Mert az Európai Unió 2011-ben úgy döntött, hogy minden tagállamban egységesen 70 évre kell növelni a hangfelvételek, ezzel együttesen az azokon közreműködő előadóművészek jogainak védelmi idejét.


2. És miért döntött így az EU?

A hangfelvételek ún. védelmi idejét 1993 óta 50 évben határozta meg egy uniós irányelv. Az elmúlt években egyre több előadóművész joggal kifogásolta, hogy - míg az alkotások a szerzők egész életében és a haláluktól számított hetven évig védelem alatt áll - az előadóművészek védelme jellemzően a szakmai pályafutás végén jár le, amikor a hangfelvételek hasznosításából származó bevételeket egyre kevésbé pótolhatja a koncertekből származó jövedelem. Ez a probléma még élesebben jelentkezett a kelet-európai előadók esetében, mivel a rendszerváltást megelőzően az államilag szabályozott lemezpiacon sok esetben nem lehetett egy egész életre elegendő díjazáshoz jutni. A helyzetet felismerve az előadóművészeket és kiadókat képviselő nemzeti és nemzetközi szervezetek közösen kezdeményezték a védelmi időre vonatkozó szabályok Uniós felülvizsgálatát. E munkában az EJI mind a hazai fórumokon, mind nemzetközi szintéren aktívan dolgozott a döntéshozók meggyőzésén.


3. Miben jelent változást az új törvény?

A legfontosabb változás, hogy az eddigi ötven év helyett a jövőben hetven évéig lesznek védettek a hangfelvételeken közreműködők előadóművészi jogai. Nem változik a védelmi idő kezdő napja, amelyet a jövőben is a felvétel első forgalomba hozatalát követő év első napjától kell számítani.

4. Mi történik a kiadóval kötött szerződéssel ebben az új 20 évben? 

A szerződések a törvény erejénél fogva további 20 évvel meghosszabbodnak, hacsak nem tartalmaz ettől eltérő rendelkezést a kiadóval kötött szerződés. A szerződések zöme ilyen korlátozó rendelkezést nem tartalmaz, vagyis azok jellemzően további húsz évre ki fognak terjedni. 

5. Az én lemezemet már rég nem forgalmazzák, nem tehetek ez ellen még mindig semmit?

De igen. A törvény szerint ha a kiadó már nem forgalmazza a lemezt, akkor az előadóművészek az eredeti 50 év elteltével - egy év türelmi idő után - felmondhatják szerződésüket. Ezt követően a felvétellel kapcsolatban a kiadó jogai megszűnnek, így a továbbiakban az ő hozzájárulása nélkül lehet a felvételeket hasznosítani. Ha tehát az előadó továbbra is piacon szeretné tartani a lemezt, arra kényszerítheti a kiadót, hogy döntsön a forgalmazás folytatása vagy a kiadói jogok elvesztése között. Ez a lehetőség erős jogot biztosít az előadóknak.

6. És mi történik, ha engem a lemez készítésekor egy összegben kifizetett a kiadó? Én az új 20 évben sem kapok pénzt? 

De igen. A törvény úgy rendelkezik, hogy az előadók akkor is részesednek a most biztosított új 20 év védelem hasznából, ha az első ötven évben ilyen díjat azért nem kaphattak, mert a kiadó a felvétel készítésekor ˝egy összegben˝ megváltotta azt. Ebben az esetben a kiadónak az új 20 év időtartama alatt szerzett, költségekkel nem csökkentett bevételei 20%-át kell megfizetnie az előadóknak. Ezt a díjat az előadóművészek közös jogkezelés útján, vagyis várhatóan az EJI segítségével kaphatják majd meg. Ebben az esetben tehát az előadók olyan felhasználások után is kaphatnak jogdíjat, amely után eddig nem részesültek díjazásban.

7. Velem a kiadóm eddig is elszámolt minden évben. 

Jelent számomra valami változást az új törvény? Az elszámolás ütemezése és a díj megállapítása az új 20 évben is változatlan marad, de a kiadó ebben a 20 évben az előadóművészi díjat már nem csökkentheti költségei felszámolásával, vagy egy korábban folyósított előleg elszámolása miatt. Ebben az esetben tehát az előadó várhatóan több jogdíjat fog kapni, mint az első ötven évben.

8. Mikor lépnek életbe a változások? 

A most elfogadott törvény (A szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi XVI. törvény) fent hivatkozott rendelkezései 2013. november elsején lépnek hatályba. Ez azt jelenti, hogy a meghosszabbított védelmi idő azokra a felvételekre vonatkozik, amelyet első ízben 1962-ben vagy azt követően hoztak forgalomba.

forrás: EJI

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek