Magyar Zenészbázis Egyesület - NYILATKOZAT

 

Elhatárolódunk és tiltakozunk a március 3.-án megjelent hatvanöt zenész véleményét megfogalmazó hiányos és ezért jelen formájában a magyar zenésztársadalomra káros következményeket eredményezni képes nyilatkozatával szemben.

 

A Magyar Zenészbázis Egyesület szerint minden magyar, vagy magát magyarnak valló előadó, szerző zenéje magyar zene. Támogatjuk a médiatörvény magyar zenei kvótára vonatkozó elvárásait, azonban kijelentjük hogy a médiatörvény magyar zene definíciója javításra szorul.

 

A médiatörvény által előírt kvótának köszönhető hogy a magyar zene jelenléte, minimum 35%-ban biztosított a rádiókban, amely reményeink szerint a jövőben emelkedni fog. Ez a minimum határozza meg az anyanyelvünkön értéket közvetítő dalok jelenlétét a rádiókban. Amennyiben a hatvanöt zenész által aláírt nyilatkozat hatására, a definíció módosításával a jövőben ezen a 35% százalékon kellene osztoznia az összes magyar szerző magyar- vagy  idegen nyelven megalkotott dalának, ismét háttérbe szorulhat a rádiókban a magyar nyelvű dalok jelenléte, mely épp ellenkező helyzetet teremtene a zenésztársadalom érdekeivel és a kvóta által korábban elérni kívántakkal. 

 

Az a véleményünk, hogy a magyar zene definícójának helyesbítése mellett a kvóta eredeti célja szerint továbbra se lehessen teljesíthetni az idegen nyelvű magyar alkotásokkal az elvárt minimumot. Csak ez biztosíthatja, hogy a jelen gyakorlatnak megfelelően, továbbra is minimum 35%-ban jussanak el közönségükhöz az anyanyelvünk által közvetített, méltán népszerű magyar szerzők művei, míg az idegen nyelven készült magyar alkotások a fennmaradó többségi 65%-ban továbbra is bemutathatók. Így a magyar nyelvű magyar alkotások is több lehetőséghez jutnak, míg az idegen nyelvű magyar szerzemények is megfelelő teret nyernek. Ez a megoldás védi és támogatja minden magát magyarnak valló előadó, szerző érdekét.

 

A Magyar Zenészbázis Egyesület által képviseltek szerint:

• Javasoljuk hogy minden magyar, vagy magát magyarnak valló előadó, szerző zenéje magyar zenének minősüljön. (egyetértésben a hatvanötök nyilatkozatával)

• A nem magyar nyelven született zenei alkotások továbbra sem legyenek beszámíthatók a zenei kvóta teljesítésébe. (ez biztosítja a magyar zene, jelen körülmények közötti maximalizált jelenlétét és a kvóta erejének fennmaradását)

 

Update 1:

Röviden összefoglalva: a hatvanöt zenész nyilatkozatának hiányossága miatt tiltakozunk, ugyanis hiába a benne foglalt jóakarat, ha hatásában kárt képes okozni. Továbbá nem kritizáljuk a rádiókat és nem áll szándékunkban beleszólni működésükbe. A jelenleg is létező lehetőségeinket szeretnénk megtartani, mint esélyt a magyar zene számára.

 

Update 2:

Jó szívvel ajánljuk figyelmetekbe az alábbi linket olvasható részletes okfejtését annak, amiről ez az egész szól:

http://www.zeneszbazis.hu/profiles/blogs/n-sz-ltam-mag-ngondolatok-...

 

www.zeneszbazisegyesulet.hu

 

Magyar Zenész Bázis

Magyar Zenész Bázis

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek