Új magyar könnyűzenei programot indít az NKA

Új, magyar könnyűzenei programot indít a Nemzeti Kulturális Alap az üres adathordozók után járó jogdíjak bevételeinek terhére. Az úgynevezett Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A program elindításáról, illetve az NKA irányításában bekövetkezett változásokról hétfőn tart sajtótájékoztatót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke. Mi ott leszünk.

Tehát, mégsem lopták el.

A bejelentett program, az "ellopják a jogdíjamat" hisztéria értelmetlenségét erősíti, mely véleményünk szerint, egy az Artisjus által gerjesztett hiszti volt. Beigazolódott, hogy az NKA nem lopta el senki pénzét, sőt, már olyanok is kaphatnak belőle, akik korábban még a közelébe sem szagolhattak. Pedig olyan meggyőzőnek tűnő módon érvelt, egy-egy régi zenész, mint Lovasi is, hogy már majdnem mi magunk is elgondolkoztunk azon, hogy tényleg komolyan gondolja-e, amit mond. Akkor is az volt és most is az a véleményünk, hogy a valóságot átszínezve, a lényeget félrekommunikálva állította maga elé a hazai közös jogkezelők legnagyobbika a az őt támogató zenészeket. A dráma pedig az, hogy elég sokan el is hitték és támogatták az értelmetlenséget. Az Artisjus részéről érthető volt a reakció, hiszen a gyerek, kinek elvették játékát, ösztönösen cselekszik. Azon zenészek pánikrohamát is megértettük, akik korábban kedvezményezettjei voltak a szürkületi zónában működő pénzosztásnak. Csupán azért voltunk kissé elszomorodva, mert elég volt egy "viszik a pénzeteket" csatakiáltás és már nem is érdekelt senkit a valóság, hogy a változást hozó döntés pillanatáig, maga az Artisjus, pontosabban az Artisjus Zenei Alapítvány kezelte úgy a Ti pénzeteket, hogy soha nem tudhattál róla, ki, mennyit és miért kapott belőle. Ezzel szemben, ma már nyíltan pályázhatsz támogatásért, olyan forrásból, mely eddig szinte nem is létezett számodra. Ez pedig nem lopás csak azt jelenti, hogy lassan vége a jogdíjmutyinak. 

Annak ellenére, hogy a részletek csak ezután kerülnek nyilvánosságra, bízunk abban, hogy a Cseh Tamás program méltó foytatása lesz annak a folyamatnak, amely az Artisjus és úgy általában a hazai közös jogkezelők első nevelő célzatú tenyeres pofonjával kezdődött. Abban pedig még inkább bízunk, hogy a pályázatok bírálatában résztvevők között, egészen más neveket és arcokat fogunk látni, mint akiket a kialakult erőviszonyok miatt, sok éve, elviselni vagyunk kénytelenek. Ez volna a bizalom és a tiszta lap, de még a higgadt fejlődés alapja is.

Részletekkel jövünk a jövő heti sajtótájékoztatót követően.

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek