Ebben a videóban Markanera belecsap a lecsóba és egy kis rögtönzött groove szerkesztésbe fog. A videó második részében pedig a groove dinamikájával foglalkozik, a kompresszorról is szó lesz érintőlegesen. A bemutatóban kizárólag Cubase 5 plugineket használ.

Magyar Zenész Bázis

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Magyar Zenész Bázis –nak.

Csatlakozzon a(z) Magyar Zenész Bázis hálózathoz

budzso hozzászólása, Január 16, 2011 2:36pm

Nagyon király a videó, sokat lehet belőle tanulni, örülök annak, hogy végre van egy hely ahonnan lehet tanulgatni zenélni, Cubase-al most kezdtem el ismerkedni,  szóval nekem nagyon hasznosak ezek a videók.  Várom a folytatást!!!!!! Csak jó lenne ha lenne több videó, meg sűrűbben feltudnátok rakni, persze ahogy időtök engedi.

Köszönöm!:)

Tones hozzászólása, Június 25, 2010 3:43am
Kötekedésmentes segitő szándék vezérelt ;)
Operator hozzászólása, Június 24, 2010 10:18pm
Jogos, a Gépház tévedett a szövegezésnél :)))
markanera hozzászólása, Június 24, 2010 3:20pm
Kedves Tones (Anti):
Ha jobban megfigyeled a videóban elhangzottakat akkor talán rájöhettél, hogy az alábbi szöveg el van irva! A bemutatóban kizárólag a cubase hangszerei vannak használva..... Köszi a figyelmeztetést, javitjuk! :)
Tones hozzászólása, Június 24, 2010 6:25am
Csak gyári hangok? VES1 = Vengeance Electro Shock Vol1. X euróért megvásárolható, de nem része a Cubase-nek, se semmilyen Digital Audio Workstation (DAW)-nek. Törekedjetek a pontosságra! Egyébként jó.
Operator hozzászólása, Június 23, 2010 1:33pm
Kedves László, mi értjük az álláspontot, de az az érzésünk hogy ez nem kölcsönös. Ha a "túloldalon" elolvassák rendesen a blog célját és mibenlétét, akkor nem kellene ennyire kiborulniuk. Szerintünk túl van dimenzionálva a dolog. Aki otthon dolgozik egyedül és nem mással dolgoztat, annak nem is kell egy képzett hangmérnök tudásával érteni ezekhez a dolgokhoz. Elég ha tudja, hogy milyen hatást, mivel tud kiváltani a készülő projektjében. Nem hangmérnökök ülnek a kiadókban, a rádiók előtt, stb. Ha olyan szintre emelkedik egy produkció, már van értelme komolykodni ezen, de még akkor sem feltétlenül indokolt minden esetben és műfajban. A "túloldalon" nyilván védik a mundért, mert elemi érdek hogy fenntartsák az ideológiát, de segíteni azt persze már nem szeretnének. Talán féltik átadni a mehszerzett tudást? Mindegy is. Mi továbbra is tesszük a dolgunkat, melyhez lehet csatlakozni. Lehet csinálni és segíteni egymásnak. Ez még rád is vonatkozik :)
Gálosi László hozzászólása, Június 23, 2010 10:53am
Kedves Operátor, látom eléggé sikerült felpaprikázni magad a linkelt cikken. Valóban stílusilag hangnemben, hagy némi kivánnivalót maga után, de a maga profán módján fogalmazza meg a dolgokat,. Az említett "méltató" cikkhez tarrtozó hozzászólásából, tehát valamennyire az emljtett kereskedelmi egység látógatóinak véleményéből számomra az derül ki, hogy nem az oktatóvidók létjogosultságával, vagy az oktatók felkészültségével, képzettségével van baj, hanem azzal, hogy az anyag nem állja meg helyét elméletileg, szakmailag, félreinformál pl. a kopmresszor mibenlétéről, ami nyilván nem tudatos dezinformáció, hanem tapasztalatlanság az adott tudásanyag átadása területén, il.. rossz fogalmazás. Nyilván a legjobb hogy ha egy kezdő számára a legegyszerűbben fogalmazunk meg dolgokat, értehető, köthető módon, de annak szakmai alapja legyen betonbiztos mert a későbbiekben más infomrációs forrásokból gyűjtöttt tudással csak összezavarja a nebulót. A másik ami engem személyesen zavar az egész témakörben, hogy elég egy két tutorialvideó megnézése, és máris profi soundot kreálunk elég csak egy szoftkompi és máris "odabasz" a hangzás, és nem kell végigjárni a lépcsőfokokat, amikor az ember több évig nem hallja a kompresszort, és egyszer csak meghallja, mert tudja mire kell figyelni... és az a több év több ezer óra zenehallgatás, pluginegerészés és kíséletezés... ill. hogy nem szükségek tisztában lenni az elméletekkel ahhoz hogy tudjuk mit csinálunk. A született tehetség és jó érzék az egy dolog, a többi kitartás, szorgalom, elszántság és belefeccölt energia kérdése.
Az említett uriember pedig ha jól tudom S.A.E.t végzett, Én meg magyar hangmester/hangtechnikusi képesítést szereztem, pár éve, de ez csak papír szinten jelent tudást, meg esetleg szemléletet, meg információ rendszerezést nyújtott, gyakorlati haszna kevés volt, a többi amit felszedtem innen-onnan, hasonló videókból, de csak azután miután ki tudtam szűrni, hogy mi kompetens a témában.
Operator hozzászólása, Június 13, 2010 5:00am
A linkelt kritikus írásra egy kis szösszentett válasz ( 3 részben ):

Szerintünk ha valaki azt mondja hogy zsákutca az iskolai oktatás, a nagy stúdiókban történő "ellesős" tanulás, de még az online is, akkor az kicsit több, mint gyanús. Nem is értünk vele egyet, ahogy a világban azon sokezer hangmérnök, producer, stb. sem, akik pl. a SAE Institute*-on vagy épp a Berklee**-n tanultak. Bizony megannyi komoly szakember nőtt fel a semmiből autodidakta kezdetekkel és online alapokkal. Nyilván ezért is sikeresek ezek a tanulási módszerek. Nagyon sokat tanulhatunk ma az internet áldásos oldalának köszönhetően egymástól is, pl. ma aktuális technikákat. Így tanulta meg minden kisszobás kezdő producer is a "sidechain effekt hatást".( Amiről azért megkérjük Markanera barátunkat hogy beszéljen majd, hátha valaki még nem találkozott vele. )

Szóval ahogy azt eldöntöttük, továbbra is lesznek tippek, trükkök, technikák és természetesen egyszerű termékismertető jellegű anyagok is. Ha a másik oldalon tényleg nem hisznek abban, hogy érdemes beszélni ezekről a dolgokról, akkor talán javasoljuk, hogy szüntessék meg a YouTube platformjukat és mivel írásban talán még szárazabb ilyenekről okoskodni (ahogy vallják), akár a weboldalukat is lekapcsolhatják ha úgy tetszik. Mivel feltételezhetően ezt nem fogják megtenni, már hiteltelenné is vált mindaz, amivel megkezdték a Producer TV létjogosulatlanságának magyarázatát.

A méltató oldal látogatottsága és PR-ja alapján mivel nem érik el a Zenészbázis látogatottságát és népszerűségét, szívesen felajánlunk számukra egy saját blogot itt az oldalon. Ja! Hogy azt már megtettük több, mint fél évvel ezelőtt? Igen. Tessék kapaszkodni, mi együttműködésre buzdítottuk épp a szerzőt ( A/D urat, aki egyébként tagunk ), hogy együtt segítsünk a mai zenészeknek vagy zenészjelölteknek elindulni ezen a rögös úton. Mi továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy az ő általuk jónak tartott megközelítésben is induljon egy külön csatorna. Nyilván tesszük ezt azért, mert elismerjük a szakértelmüket és tesszük annak ellenére, hogy ennek a tudásnak nem minden esetben tapasztalhattuk meg valóságalapját. A mai napig nem találkoztunk egy nevével fémjelzett szerzeménnyel sem, melyből megtanulhatnánk a szerinte elfogadhatónak tartott tecnikát és minimum leszűrhetnénk a lexikális tudás gyakorlati alkalmazásának meglétét. Ha volna ilyen, szívesen okulnánk és osztanánk meg itt is eme tudást. De nyilván eddig sem rajtunk múlt. A szavak a tettek nélkül csak üres szólamok.

De vissza…

Hozzá kell tenni, hogy még a tudás sem minden, mert az érzék legalább olyab fontos. A most kezdő, de kapaszkodjunk meg, még a régóta jól prosperáló zenészek sincsenek gyakran tisztában pl. olyan alapvető eszközök működésével és hatásmechanizmusával, mint a kompresszor. Az ilyen eszközök használatával kapcsolatban, pedig a legritkább esetben van szükség fizikusok számára kidolgozott nyelvezettel ellátott magyarázatra. Azon kezdő (és sokszor "profi"!!!) producerek is csupán csak arra vágynak, hogy valóban arra kapjanak választ, hogy egy vas vagy plugin "ménemszól". Kezdünk belejönni az írásba. :) Ezt az érzéseken keresztül és félszakmai vagy épp konyhanyelven a leghatásosabb átadni, ha már nem szakemberekről van ugye szó. Mi ebben hiszünk. Szeretnénk valóban érthetövé tenni, hogy mi- hogy működik és miért. Pl. a kompresszor használata külön epizódot is fog kapni. (Akit később komolyabban érdekel a téma, aztán továbbképezheti magát bárhol, vagy igény szerint indítunk egy magasabb szintű diskurzust is.)
Operator hozzászólása, Június 13, 2010 5:00am
S ha már kompresszor...

A méltató cikkben a kompresszor-ellenes hangulatot azért sem értjük, mert néhány éve másról sem lehetett hallani a méltató cikk írójának "háza tájáról", mint hogy a kompresszorok így, a kompresszorok úgy. Vagy most talán nagyobb üzlet ha minél nagyobb hókusz-pókusznak állítjuk be a produceri munkát, hogy tényleg elbátortalanodjanak az otthon ülő tehetségek és tudatlanul inkább bérbe adják műveik master munkálatait? Épp a méltatónk bérmaster munkát vállaló oldalán található a következő: "A mastering által általánosan használt eszközök a frekvencia módosítók (EQ-k), dinamika processzorok (compressorok, limiterek), térérzet és fáziskompatibilitást korrigáló eszközök, fel- és lekeverés, vágás, zajcsökkentő és restauráló eljárások." Khm…khm. Ugye hogy mégis használunk kompresszort?

Ezért azt üzenjük A/D úrnak, hogy álláspontunk szerint az utánpótlást minden lehetséges és értelmes módon informálni, nevelni kell, nem pedig elbizonytalanítani.

Mert szerinte a jól szóló felvétel titka a következő:
"-profik ülnek a megfelelő székekben, az előadók és zenészek kompetensek
-van idő és pénz a produkcióra (!!!!!!)
-betyár berendezések és hangszerek állnak rendelkezésre"

Talán felforrt most néhányunkban a vér ugye? Bár természetesen mi is a legminőségibb dolgokra voksolunk, de nem így állunk a világhoz. Az ég szerelmére ez Magyarország! Profik? Megfelelő emberek és székek? Kompetencia? Na de leginkább betyár berendezések és hangszerek? Egyrészt nem mindenki születik tálentumnak, de attól még lehetnének sikerei, de nem ez pumpált fel. Akinek nincs annyi pénze, az ne is álmodjon arról hogy profi produkciója legyen!? Valahol el kell kezdeni. Épp azért állunk így a dolgokhoz mert:

1. Tudjuk hogy igazunk van és működik.
2. Biztatni szeretnénk Benneteket, mert képesek vagytok rá!

Lazításként hagy válaszoljunk a kritizáló (A/D) szavaira, az ő választott stílusában:

Ha valaki úgy érzi, hogy a szerző írása szándékosan félrevezető, csak egyet tudok érteni.
Ha valaki úgy érzi, hogy a szerző mindvégig csak kritizalt, de egyetlen konkrét megoldást sem javasolt, hogy mit és hogyan kellene jól vagy jobban csinálni, azzal semmiképp sem vitatkoznánk.
Ha valaki úgy érzi hogy a szerző irása arra irányul, hogy fenntartsa azt az állapotot, hogy ne fejlődhessen ki épkézlab utánpótlás a modern stúdiótechnika terén, és hogy nem kell a kezdőket egyszerűen érthető módon segiteni, hogy inkább tőluk rendeljen mastert ami olykor rosszabb, mint a házi demo, akkor lehet hogy vannak önálló és helyes gondolatai is. (Természetesen megteheti, hiszen a saját oldalán, melyhez kereskedelmi érdek kapcsolódik, bármit megtehet a saját forgalmának növelése érdekében és ezért nem is lehet elítélni senkit.)
Operator hozzászólása, Június 13, 2010 4:59am
Na de kérem!

Hol az emberbaráti együttérzés? Hol a (zenész)társadalmi felelősségvállalás? S ha már a bérmaster gondolata előjött, azért azt is érdemes megemlíteni, hogy a "csodamaster" sem tesz tényleg csodát egy csupa szoftveren készült produkcióval. Mert ugye abban bízik talán sok kezdő és elhomályosított szemű zenész és producerpalánta, hogy a szegényes technikán vagy pl. egy reason-nel összeeszkábált zenéjével majd csodát tesz a mindentudó csapat bérmastere, de nem. Mert kedves barátunk, ha nincs sok pénzed és tényeg szegényes keretek között dolgozol, feleslegesen dobod ki a pénzt a "csodamaster"-re. Ugyanis ha rossz minőségű hangokból építkezve, egy zsizsgős massza hangzásával megáldott dinamikátlan felvételt kívánsz felturbózni, az már aligha lesz egy dinamikus csoda. Jobban jársz, ha inkább megtanulod hogy hogyan építsd fel magát a produktumodat és kincset ér, ha legalább konyítasz az általad elérhető master szoftver használatához. Hidd el, tényleg jobban jársz! Bűn volna ehhez igénybe venni azt a segítséget amit nyújt ezer és ezer online tutorial? Vagy bűn hogy a Zenészbázis tényleg tesz is valamit azért hogy segítsen?

Mindemellett A/D csak kritizalt, de elfelejtette megmondani a tutit, hogy mit és hogyan kellene. Na de épp erre kértük, amikor együttműködésre buzdítottuk. A fentiekből pedig már tudjuk, hogy abból mi lett…semmi.

Na de mi még így is hálásak vagyunk, mert…

Köszönjük, hogy írtak rólunk és hogy olyan arcokat is idehoztatok, akik eddig talán nem jártak felénk! Skacok! Mostantól jó helyen vagytok. Mindenkinek üzenjük, hogy ezen a helyen mi valóban felvállaljuk azt, hogy gyakorlatilag BÁRKI számára ÉRTHETŐEN igyekszünk bemutatni ( mindenféle misztikumok nélkül ) olyan dolgokat, amelyek SEGÍTENI fognak BENNETEKET abban, hogy ÖNÁLLÓAN is képesek legyetek olyan minőségű produkciót létrehozni, amelyet MINIMÁL PÉNZBŐL, NEM BÉRMUNKÁVAL és nem mással csináltattatok meg. EZ A TUDÁS PEDIG A TIÉTEK.

Abban bizony egyetértünk A/D, hogy a DAL a legfontosabb. A megszólalás bár rendkívül fontos, mégis csak a második a sorban. Ti kedves olvasók és nézők írjátok csak a jó dalokat, mi pedig segítünk abban, hogy lehetőségeitekhez képest maximalizáljátok a produkciótok minőségét. Mert hiába hiszed el, hogy venned kell egy jó vasat és hosszú gyűjtögetés után meg is veszed, ha nincs pénzed arra, hogy az új eszközt befogadó rendszered többi eleme, minőségében a szükséges szinten legyen. Biztos ismered a mondást: "Egy rendszer épp annyira erős csak, amennyire erős, annak leggyengébb láncszeme". Szóval vehetsz ultra komoly vasat, ha a kábeled rossz, vagy pl. az A/D konvertered ( hehe ez egyezik a méltatónk nevével ) egy kalap sz@r. Ott fog megdőlni minden, ahol a leggyengébb.

Ezért igenis van értelme akár szoftverekkel is megvalósítani az ötleteidet és a szoftverek helyes (!) használatával olyat csinálni, ami a laikus hallagtó számára épp olyan jól szól, mint a stúdió-sznob társadalom által magasztalt, de talán mégsem olyan sikeres végtermékek. A lényeg: Ha tudsz önállóan dolgozni, mert valaki segít abban ( pl. MI ) hogy hogyan tedd és egy tényleg jó minőségű produkcióddal szerződést kapsz vagy sikeres leszel, már lesz pénzed és eldöntheted, hogy komolyabb vasakat és eszközöket vásárolsz vagy akár bérbe mastereltetsz, vagy tovább képzed magad és folytatod ami elkezdtél, önállóan. Mindez nem teória, hanem tapasztalat.

Mi ebben szertetnénk segíteni… Elindulni…

A Zenészbázis Kártya birtokosai több, mint 1000 elfogadóhelyen használhatják kártyájukat országszerte! Hol tudod használni? Üzemanyagtöltő állomásokon, élelmiszerboltokban, éttermekben stb...folytatás

  

© 2020   Created by Operator.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek